Jó példát a németektől, még jobb példát mutatva másoknak.

Szponzorált tartalom

napelem kalkulátor

napelem kalkulátor

Úgy vagyok vele, Németországból jó lenne, ha nem csak a kiváló sörök, és autók érkeznének el hazánkba, idővel. Engem megnyugtatna, ha mást is értékelnénk, mint pozitív példát. Olyan dolgokat, amiket ott látunk megvalósulni. Az autógyártásukat nem fogjuk ugyan leutánozni, de sokat tanulhatunk belőle, viszont igazán szeretném, ha legalább olyan dolgokban követnénk valóban a jó szokásukat, amikben még jobb adottságokkal is rendelkezünk náluk.

Ilyen például a napelemes órák számából következő, napelemek irányába mutatott lelkesedés és elköteleződés. Ebben még mások előtt is járhatnánk mostanra. Mert ebből jobban profitálhatnánk még a németeknél is, és talán egyszer teljesül a vágyam. Hogyha már nálunk többet is süt a nap, idővel nagyobb arányban állunk át napelemes energiatermelésre…

A jó példák felhozatalát persze már elkezdték felmutatni itthon olyanok, akik igyekeztek megnyitni a sort: a legjobb napelemekkel foglalkozó, és szolgáltató oldalon, a napelemrendszer.info-n olvasgattam róla, hogy vannak már nálunk magyar falvak, melyek a legtöbb fontos közösségi intézményüket napelemekkel szerelik fel. Újszilvás például ilyen. Náluk az önkormányzat napelemparkot is létesített.

Van egy napelem kalkulátor a sitejukon. Ez nem más, mint az EU saját, szabadon hozzáférhető napelem kalkulátora, ami sok év alatt összegyűjtött mindenféle adat alapján határozza meg, mennyire lehet a mi lakhelyünkön kifizetődő a napelemek használata. Meteorológiai, földrajzi, és mindenféle tudományos adatok… Ha magunk akarunk először utánajárni a dolgoknak, hogy belevágjuk-e, ez a napelem kalkulátor a jó indítás. Utána, ha megjött az „étvágyunk”, kérjünk ingyenes helyszíni felmérést a napelemrendszer.info-n megadható adatok felvitele után.

Jó, ha tudjuk, hogy minden helyszín, háztartás egyedi, így minden lehetséges paraméter is eltérő, ennek megfelelően a végösszeg is az lesz a legtöbbeknél. Tehát amennyibe saját rendszerünk kerül majd… De ezt időben előre közlik velünk, és ez az egész, eddig a pontig tényleg ingyenes. Befolyásolja majd, hogy milyen ajánlatot kapunk az, hogy mekkora rendszert igénylünk – ez eldőlhet több összetevő alapján -, hogy mi mekkora villanyszámlát, vagy annak mekkora részét akarjuk kiváltani, illetve, hogy hogyan kivitelezhető az egész napelemrendszerünk. Tudniuk, látniuk kell, hová tehetők majd fel a napelem panelek mondjuk. Azok milyen dőlésszög mellett merre tudnak nézni, és egyebek. Ezen kívül megfelelő, jó minőségű inverter is kelleni fog majd nekünk és több dolog még… El lehet olvasni, mi mindennek kell klappolnia, de erről lesz persze, aki gondoskodjon.

Utána olvashatunk előre annak is, mekkora kapacitású rendszert vásárolhatunk maximum (és minimum), és az árából és a termelési adataiból következően melyik mikor térül majd meg. Utána jön az igazi „buli”: a villanyszámla teljes kiváltása, megkurtítása, esetleg az időnként túltermelt villanyáram értékesítése a szolgáltató felé – ha rá vagyunk továbbra is kötve a hálózatra (minden bizonnyal rá leszünk, de ez is akkor dől el, ha pontosan lefektetjük a szakemberekkel, hogy milyen és mekkora rendszerünk lesz).

Kezdjük tehát az EU-s napelem kalkulátorral, aztán a napelemrendszer.info partnerei segítségével hozzuk meg az egyik legfontosabb döntést, amivel példát mutathatunk. Hazánknak, a régiónknak, és tulajdonképpen a bolygónknak ezzel hosszútávon sokat segíthetünk, tényleg!