Első lakástulajdonosként fogalmam sem volt a lakásbiztosításról.

Szponzorált tartalom

lakásbiztosítás árak

lakásbiztosítás árak

Sosem szórtam a pénzt, már a szüleim is arra tanítottak engem, amikor zsebpénzt adtak nekem, hogy jól osszam be azt, amim van, felesleges dolgokra ne költsem a pénzt. Sok kicsi sokra megy alapon gyűjtögettem a pénzem, hogy egy nagyobb dolgot tudjak majd idővel megvenni.

Életem eddigi legnagyobb szerzeménye a saját lakás volt, tudtam nagyon jól, hogy szeretnék a szülői házból kiszakadni és nem feltétlenül albérletben képzeltem el az életet. Diákmunkát vállaltam az egyetem mellett, ennek egy részét elbuliztam, egy fix részét azonban félre vettem, hogy szépen lassan összegyűljön a pénz egy lakás önerejére. A legjobb megoldás pár évvel ezelőtt a lakástakarék kassza volt, mely a befizetett összegek mellé állami támogatást is adott, így 6 év alatt egészen szép összeg gyűlt össze.

Felkerestem egy pénzügyi tanácsadó céget, ahol összekötöttek egy olyan kollégával, aki a lakáshitelekben szakértő és bankoktól független tanácsot tudott adni, hol érdemes felvennem a lakáshitelt. Szüleim segítségével megszereztem egy általam kinézett kislakás árának 50%-át, a másik 50%-ot banki hitellel sikerült finanszírozni. Az ügymenet számomra igencsak bonyolult és kacifántos volt, szerencsére a tanácsadó ott állt mellettem és segített a bürokratikus ügyintézésben. A lakáshitel kapcsán derült ki, hogy szükségem van az új lakásom biztosítására is, igazán meg is lepődtem, mert nem tudtam, hogy ez kötelező jellegű lehet.

A pénzügyi tanácsadóm összekötött egy kollégájával, aki a lakásbiztosítási ügyeket intézi. Egy személyes találkozó keretein belül elmondtam neki, hogy a lakásbiztosítás fogalma számomra eddig ismeretlen volt, főleg annak kötelező jellege érdekes számomra. Megértette velem, hogy a jelzáloghitel bejegyzése miatt van szüksége a banknak arra, hogy félig az ő tulajdonában lévő ingatlant biztosítsam, ugyanis ha bármi történik a lakással a törlesztési idő alatt, az ingatlan értéke romolhat, kell a banknak egy biztosíték az általa nyújtott kölcsön fedezetére. Nem mellesleg nekem is érdekemben áll, hogy a saját vagyontárgyaimat, ingatlanomat, kutyámat stb. biztonságban tudjam. A lakásbiztosítás nem csak a megsemmisülés miatt kötendő, hanem kisebb károkat is megfizethet a biztosító: beázás, csőtörés, üvegtörés, tűzkár, vízkár, besurranásos lopás, mindemellett a szerződés felelősségbiztosítást is tartalmaz: ha én okozok kárt a szomszédaimnak indirekt módon, például csőtörés által eláztatom az ő lakásukat, akkor is fizet a biztosítóm, ez esetben nem nekem, hanem a károsultnak, illetve a javítás költségeit is állja.

Érdemes tájékozódni a társasházban a közös társasházi biztosításról is, ez azonban nem váltja ki saját ingatlanomra kötendő lakásbiztosítást.

A tanácsadóm készített nekem egy kalkulációt a lakásom méretei, az épület kora és egyéb paraméterek alapján, majd 3-4 biztosító csomagját ajánlotta fel nekem. Én dönthettem arról, hogy melyik biztosítási csomag számomra a szimpatikusabb, mindegyik egy kicsit más volt, a díjak is változóak voltak, a fizetési periódus függvényében olcsóbb vagy drágábbak a biztosítások, érdemes a ritkább (például 1 éves vagy fél éves) fizetési periódust választani, ezzel sokat spórolhatunk.

A szerződés kötése online működött, az én feladatom lett volna összekapcsolni a jelzáloghitelt folyósító bankot a biztosítóval, de a pénzügyi tanácsadó ebben is segített, így az ügyintézés zavartalan volt, 1 nap alatt el is végeztük az adminisztratív teendőket. A beköltözés és a lakás csinosítása várt már csak rám, ez a bürokratikus útvesztő után egy egészen kellemes elfoglaltság volt. Máskor is igénybe fogom venni a tanácsadók segítségét, mert nélkülük az ügyintézés sokkal hosszabb időt vett volna igénybe.