Minőségi motorolajat keresel?

Szponzorált tartalom

motorolaj

motorolaj

Emlékszem, amikor a B kategóriás jogosítványt csináltam, a KRESZ tanfolyam utolsó alkalma volt a műszaki ismereteket bemutató óra. Én már akkor sem voltam nagy műszaki ember, úgyhogy kicsit megilletődve hallgattam a rengeteg szakszót, csak pislogtam a fékrendszert bemutató ábrára és a motorról szóló rövid videóra. Nem lett a szívem csücske ez a témakör, de megtanultam, levizsgáztam belőle és a mai napig maradtak emlékeim az autók műszaki paramétereiről, úgyhogy amikor szervizbe viszem a kocsimat, valamennyire nyomon tudom követni, hogy éppen mit cserélnek rajta. Ami nagyon megmaradt az emlékezetemben, az a motorolaj; élénken él bennem a jelenet, amikor az egyik tanfolyamtársam megkérdezte, hogy mindegy-e milyen olajat tölt a kocsiba, ha elfogyott otthon az éppen bontott flakon? Az oktató elszörnyedt arccal meredt rá és azonnal heves tiltakozásba kezdett, hogy dehogy mindegy, gondoljon csak bele, pontosan ugyanolyan olajat kell vásárolnia és csak azt töltse a kocsiba, nehogy beletegyen valami mást… Mi a többiekkel jót mulattunk ezen a jeleneten, a mai napig emlékszem is rá. Nekem magamtól eszembe nem jutna össze-vissza kevergetni és öntögetni a motorolajat, ahhoz túlságosan is rendszerető vagyok. Ha valamit elkezdek beletölteni a kocsiba, akkor mindig azt fogom használni, nem variálok és kész. De úgy tűnik, ezzel nem mindenki van így.

Mire jó a motorolaj?

A motorolaj a megfelelő kenést biztosítja a motor alkatrészeinek, mert ha csak simán, olaj nélkül súrlódnának egymáson a fémdarabok, annak egyrészt szörnyű hangja lenne, másrészt nem lenne hosszú életű a motor. Ennél több információ nem maradt meg a motorolajokról, talán csak annyi, hogy állandóan reklámozzák a viszonylag ismert autóvezetők képeivel, hogy melyik motorolajat érdemes megvenni, melyik a legjobb választás. Én az olajcserét mindig a szerviz munkásaira bízom, csak annyit szoktam leellenőrizni, hogy valóban a megfelelő olajat töltik-e a kocsimba. Tényleg érdemes résen lenni, mert hallani néha horror sztorikat, hogy ha nincs ott az ember és nem tartja szemmel a kocsiját, akkor a szerviz nem is cseréli ki a dolgokat vagy nem olyan minőségű és árkategóriás dolgot raknak bele, mint amit kifizettetnek velünk. Nem tudom, ezekből mi igaz, de még apukám javasolta, hogy ha szervizbe viszem az autót, szánjak rá időt és várjam meg a helyszínen, vegyek ki szabadságot vagy oldjam meg valahogy, de ne hagyjam ott őrizetlenül a járgányomat. Ezt a jó tanácsot azóta is betartom, minden szerviznél ott állok az autó közelében és figyelem a szakemberek munkáját.

Személyesen gondoskodom a motorolaj utánpótlásról

Ami a cserealkatrészek és kenőanyagok beszerzését illeti, nem szoktam magam teljes mértékben a szerviz raktárkészletére bízni, mert már jártam úgy, hogy egy olajcserénél pont az általam használt típusú olaj nem volt készleten és valami mással akarták helyettesíteni. Úgyhogy mindig előre megveszem a motorolajat és viszem magammal a szervizbe, hogy csak cseréljék ki erre, ne ők adjanak újat. És hogy hol szoktam beszerezni a motorolajat? A lakásomhoz közel, Óbudán van egy szaküzlet, ahol mindenféle autós kelléket lehet kapni. Ide szoktam benézni, már egészen összebarátkoztunk az eladó srácokkal. Mindig váltunk néhány szót, megvitatjuk a legújabb híreket, ők ajánlanak nekem valamilyen autóápolással kapcsolatos terméket, amire én vagy vevő vagyok, vagy nem, de általában hinni szoktam nekik. Meg sem tudom számolni, hány jó tanácsot kaptam már tőlük így az évek során, mindig készségesen segítettek, ha kérdésem volt valamivel kapcsolatban, legyen szó termékről, autóápolásról vagy valamilyen műszaki dologról.

Egyetlen bolt ezer arca

Mivel webshopként üzemel ez az autósbolt, megtehetném, hogy csak leadom a rendelésemet néhány kattintással, aztán várom a futárt. De én tipikusan az az embertípus vagyok, aki szeret személyesen elmenni az interneten rendelt dolgaiért. Egyrészt, mert így meggyőződhetek róla, hogy hibátlan, teljesen új terméket kapok kézhez, nem pedig egy olyat, amit már megvett valaki, de aztán inkább elállt a rendelésétől, visszavitte a boltba. Másrészt pedig így tudok beszélgetni az eladókkal, ez pedig már számtalan alkalommal a hasznomra vált. Külön szeretem ebben a boltban, hogy nem csak és kizárólag motorolajokat árulnak, hanem olajszűrőket és a hozzá kapcsolódó alkatrészeket is. Ez nagyon jól jön akkor, amikor nagyszervizre viszem a kocsit és több mindent kell beszereznem, vagy amikor valamilyen hiba vagy rendellenes működés miatt komolyabb cserére kerül sor, mint amit elsőre vártam. Ezek alapján ez az üzlet nem kizárólag motorolaj bolt, hanem szűrőbolt is.

Figyelni kell az autó minden rezdülését vezetés közben

Ha már a motor megfelelő működéséről beszélünk, akkor fontos hangsúlyozni, hogy nem csak bizonyos részeire vagy alkatrészeire érdemes figyelni az autónak, hanem az egész autóra. Meghálálja a járgányunk, ha igényesek vagyunk és törődünk vele. A rendszeres szervizeltetéssel és karban tartással elkerülhetők a nagyobb károsodások, problémák, javítások, amik jelentősen leszívják a pénztárcát és megelőzhetők lettek volna. Tisztában vagyok vele, hogy nem áll neki az ember a reggeli rohanásban az autót alaposan átnézni, hogy a főbb dolgok le legyenek ellenőrizve a napi első indulás előtt, de megéri mindig nyitott szemmel, füllel és orral vezetni. Nem egyszer fordult már elő olyan, hogy valamilyen problémát a sofőr a szaglásával vagy hallásával fedezett fel, mert olyan rendellenes szag terjengett az autóban vagy furcsa zajok szűrődtek be az utastérbe. Ha ilyet észlel valaki, nem szabad figyelmen kívül hagyni ezeket, félre kell állni és meggyőződni róla, hogy nincsen semmilyen nagy probléma, ami veszélyezteti a tovább haladást. Én egyébként nem is tudok úgy vezetni, hogy valamilyen, a megszokottól eltérő dolgot tapasztalok a kocsiban, mert annyira zavar az ismeretlen probléma, hogy azonnal a végére kell járnom. Így van ez a motorral is, ha szokatlanul kopogó vagy kerregő hangja van, mielőbb derítsük ki, mi okozza ezt és orvosoljuk a bajt. Megfelelő motorolaj használatával pedig minimalizálhatjuk az ilyen történéseket, mert az autóhoz és a motorhoz passzoló olajat választottunk az autóba, ami tökéletes ellátja a feladatát.

Na jó, de honnan tudjuk, milyen motorolaj való az autónkba?

Ez egy jó kérdés, főleg annak, aki most vette az autóját vagy eddig nem szembesült a problémával, hogy nincsen tisztában a motorolajok fajtáival és eltéréseivel. Két dolgot kell átgondolni és tudni a motorolaj kiválasztása előtt, ezek pedig az autó műszaki paraméterei és a mi igényeink. Az első talán egyértelmű, nem mindegy, milyen motor van az autóban, mire tervezték azt a motort és milyen motorolaj tudja a legjobban védeni a motort. A második változó, vagyis a mi igényeink pedig azt takarják, hogy mennyire szeretnénk luxust adni az autónknak vagy mekkora összeget szánunk rá a motorolaj vásárlására. Ha valaki megteheti és meg is szeretné tenni, akkor bevásárolhat a prémium kategóriás, örök életet biztosító, hiper-szuper motorolajokból, de az olcsóbb kategóriákban is bátran lehet nézelődni, mert a célnak teljesen megfelelő olajok vannak a piacon.