Az energia audit négyévente kötelező

Energia audit

Az európai uniós energiapolitika a 20 százalékos energiahatékonysági ráta megvalósítását tűzte ki céljául. Ennek a törekvésnek a szellemében az energia audit négyévenkénti lebonyolítását látták az egyik legfontosabb lépésnek. Ezt a nagyvállalatnak minősülő vállalkozásoknak a törvény írja elő, betartása kötelező és az elvégzésére szánt türelmi időszak 2017. június 30-ig tart. Úgy a nagyvállalatok, mint a nagyobb energiafelhasználású közintézmények érintettek.

A kötelezően előírt energia audit során olyan pontokat érintenek, mint az energiahatékonyságot javító módszerek és eszközök megkeresése, valamint az ezt elősegítő intézkedések bemutatása. Ezután következik a megújuló energiaforrások és a korszerű technológiák ismertetése.

Bár az energia audit a kötelező jellegéből adódóan tehernek tűnhet a cégeknek, a hatékony energiafelhasználást elősegítő felvetések és tervek betartása pozitív anyagi következményekkel jár. A tudatos ipari nagyfogyasztók gyakran önként indítványozzák az energia auditot a költséghatékony energiafelhasználás érdekében.